Omgeving

Tussen de
Lot & Dordogne

De Lot, een departement met karakter

Een rijk historisch verleden en veel natuurschoon

Le Domaine de Loupiac ligt in het departement Lot, op de grens van de Dordogne, 50 km ten zuiden van Brive en 50 km ten noorden van Cahors, op de hoogte van Bordeaux.

Loupiac is een gehucht, bestaande uit een tiental huizen. Payrac (op 3 km) is het dichtstbijzijnde plaatsje, aangenaam Frans. U treft er een bakker, een Frans café, een kleine supermarché met een uitstekende slager, een apotheek en een paar restaurantjes aan. Op woensdag is er een kleine markt met streekproducten.

De streek heeft veel te bieden: een rijk historisch verleden en veel natuurschoon. Maar ondanks deze schatten heeft het massatoerisme, dat elders de echte Franse sfeer verdrongen heeft, het karakter van de Lot niet aangetast. Deze streek van grotten, kastelen en‘les plus beaux villages de France’ ademt nog de sfeer van het echte Franse leven in de campagne.

Een omgeving waar de bevolking gemoedelijk en vriendelijk is, de wijn rijkelijk vloeit en de keuken overdadig is. Een omgeving ook die vele bijzondere sporen van de tijden van weleer herbergt. Een omgeving ook waar –zeker in het hoogseizoen- veel te beleven valt. Elke stad of dorp kent zijn eigen feesten, met kostuums, muziek en vuurwerk. Met gezamenlijke maaltijden en een jeu de boules toernooi, ouvert à tous, dus iedereen is welkom!

De streek van Souillac staat bekend om haar gastronomie. Het is een feest om markten van kleine dorpjes af te struinen op zoek naar lokale producten. Foie gras, Magret de Canard, Cuisses de Canard, truffels, de geitenkaas Rocamadour, de Cahors wijnen, notentaarten en nog vele andere regionale specialiteiten maken de keuken van deze streek afwisselend en rijk. Zelfs in een eenvoudige auberge zult u voor een schijntje een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgen, uiteraard begeleid door een goede wijn uit bijvoorbeeld Cahors.

Souillac

Niet ver van Loupiac vinden we Souillac (op 12 km), de poort naar het Franse zuiden. In een schilderachtige omgeving toont deze stad haar charmes; de abdij, de kerk van St. Martin met een 12de eeuws timpaan, musea, en oude straatjes vol geschiedenis.

Sarlat

Niet ver is het ook naar Sarlat (op 23 km), een prachtige Middeleeuwse stad. Sarlat ontstond in de 8e eeuw en is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De stad kent een rijke historie en was ondermeer ooit een deel van Engeland. De markt op zaterdag mag u zeker niet missen: het lijkt wel of de hele streek op de been is en naar Sarlat is getrokken. Er wordt onder andere kleding, kunst groeten en fruit en vele heerlijke streekproducten verkocht. Tevens is het in de maanden juli en augustus ’s avonds goed toeven op een van de vele terrasjes, overal is straattheater en klinken de tonen van de straatmuzikanten.

Rocamadour

Rocamadour is een prachtige en drukbezochte Middeleeuwse stad, gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt leisteenplateau. In vroegere tijden kwamen er jaarlijks tienduizenden pelgrims naar Rocamadour. Tegenwoordig is Rocamadour geen pelgrimsoord meer, maar een bedevaartsoord voor toeristen. Naast de vele sanctuaria, kerken en historische plaatsen is er ook veel vertier en plezier. Fantastisch is de roofvogelshow, La Roche de Aigles en La Féerie autour du rail. Wie niet wil of kan lopen, stapt in het treintje dat stopt op alle interessante plaatsen. Rocamadour is een stad die meer biedt dan u in één dag kunt zien!

Lacave

Lacave ligt tussen Souillac en Rocamadour. Het is een druk bezocht dorp met bezienswaardigheden zoals de Grotten van Lacave, een prehistorisch park en twee mooie kastelen.

Carennac, Loubressac en Autoire

Carennac, Loubressac en Autoire zijn middeleeuwse dorpjes die ook het predikaat ‘un des plus beaux villages de France ‘ dragen, het zijn plaatsjes om stil van te worden, met prachtige uitzichten. Niet veel toeristen, niet veel vertier, maar als u dit tochtje besluit met een picknick heeft u een heerlijke dag gehad.

Gourdon

Gourdon (op 12 km) is een Middeleeuws stadje, dat vooral de moeite waard is vanwege haar plattegrond: de oude straten zijn gerangschikt in een cirkel rondom het oude centrum. In de zomer is Gourdon een bruisend stadje waar veel Middeleeuwse feesten en andere activiteiten worden georganiseerd.

Grotten

Langs het dal van de Dordogne bevinden zich vele geologische en prehistorische grotten die een bezoek meer dan waard zijn. Bewonderend maakt u te voet of met een bootje kennis met de ontzagwekkende stalagmieten en stalactieten. De vele bewaarde prehistorische rotstekeningen vertellen u meer over de oorsprong van onze beschaving. Niet ver van Loupiac ligt Padirac, waar zich een natuurlijke, 75 meter diepe kloof bevindt, waaronder op 103 meter diepte een ondergrondse rivier loopt. Bezoekers kunnen in de kloof afdalen en een tocht op de rivier maken: een adembenemend schouwspel.

Kastelen en tuinen

De Dordogne herbergt meer dan 1000 kastelen. Een deel daarvan is zeer goed bereikbaar vanuit Loupiac. Een paar voorbeelden:Chateau des Milandes, waar Josephine Baker heeft gewoond Ook tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen: bij vele kastelen zijn prachtige, veelal historische tuinen, die in het hoogseizoen voor het publiek toegankelijk zijn.
Een paar tuinen die beslist de moeite waard zijn: Les Jardins suspendus de Marquessac, Les Jardins du manoir d’eyrignac, en les Jardins de Cadiot.

Sportief actief

Op ongeveer 10 kilometer van Loupiac vindt u privéstrandjes aan de Dordogne, waar u naar hartelust kunt zwemmen, vissen en kajakken. In Souillac (12 km van Loupiac) is een kano- en fietsverhuurbedrijf. Daar is ook een heerlijk zwembad met een glijbaan en allerlei activiteiten. Voor wandelaars is de Lot een paradijs: er zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Verder is het hier goed fietsen of mountainbiken, In de directe omgeving kunt u golfen, klimmen, paardrijden, (zweef)vliegen en tennissen.